Teknolojinin insana faydaları nelerdir?

Uygarlığın oluşmasından günümüze kadar teknoloji dur durak bilmeden gelişmekte. Bu da insan gücüne olan zorunluluğu azaltıyor. Hayatımızı kolaylaştırdığı kadar zorlaştırıyor da. Artık iş bulmak daha da zorlaşıyor. Makineler her işin üstesinden geliyor. Ama unutmamak lazım ki makineleri yaratan da insanoğludur.

Teknolojik gelişimlerin mutlaka her alana olumlu katkısı vardır; eğitim, sağlık, insanlar arasında ki haberleşme vs. Günlük yaşamımızda da teknoloji den bayağı bir yararlanıyoruz. Salonumuz dan mutfağımıza kadar her yerde.

Aslında teknoloji tam anlamıyla insanların günlük hayatını ve iş için gereken alet ve araçların üretilebilmesi için sahip olduğumuz bilgi ve yetenektir. Bilimin uygulamacı yönü olarak görülür. Bende bugün size yaptığım araştırmalar sonrası bulduğum bazı artı ve eksilerini, insanoğlunu yakından ilgilendiren noktalarını paylaşacağım.

# Dünyanın öbür ucundan bilgilere bile anında ulaşmak.

Aklınıza gelen her türlü bilgiye ulaşmak artık çocuk oyuncağı oldu. Herşey bir tık ötemizde. Arama motorları sayesinde erişemedğimiz bilgi, hakkında dedikodular okumadığımız bir ünlü neredeyse kalmadı. New York’ un en küçük sokağında olan soygun bile 5 dakika sonar bizim monitörümüz de. Bu hızlı gelişim iyi oldu gibi bizleri kötü tetikleyebilir de.

woman-163425_640

Aklımıza gelen herhangi bir sözcüğü bile arama motoruna (Google Inc.) yazınca yüzlerce makale ve yazıyla karşılaşabiliyoruz. Durmadan gelen bu bilgiler insan beyninde gereksiz bir hal alıyor, çünkü bu bilgiler ne kadar sağlıklı tartışılır.

Birde buna bak: Nasıl dengede duruyoruz biliyor musun?


Bu birazda interneti bizim nasıl kullandığımıza bağlı. Şu iki soruya cevap verin kendi kendinize.

 Google’ da en çok arama yaptığınız konular ve alanlar hangileri?

 Okuduğunuz makaleler ve yazılar günlük hayatınızda ki etkileri nasıl oluyor?

Buna da bir göz atın: 60 saniyede hacker olun

Hangi konuda araştırma yaptığınıza bağlı. Mesela sadece internette değil.

Şimdi artık herkesin elinde olan akıllı telefonunuzu ne için kullanıyorsunuz? Arkadaşlarınızla chat için mi? Yoksa işinizi oradan kontrol ediyor, önemli dosyalar barındırıyorsunuz mu?

Peki ya tabletiniz de sadece oyun mu oynuyorsunuz. Ya da yeni projelerinizi ve ödevlerinizi mi gözden geçirmek için kullanıyorsunuz?

Teknoloji den faydalanmak bir de bizim elimizde. İyiye yada kötüye kullanmak bize kalmış bir şey.

# Daha rahat yaşam stili.

Artık salonumuz dan yatak odamıza kadar teknoloji bizimle. Hep haşır neşiriz. Meyve suyumuzu artık yeni aldığımız sıkacaklarda sıkıyoruz. Kahvemizi yeni Latte makinemizde yapıp içiyoruz. Her şeye o kadar çabuk ulaşmayı öğrendik. Bir gün internetimiz olmasa sokağa çıkıp isyan edesimiz geliyor. Bunu yapan ne kadar kişi kaldı bilmiyorum ama kitap okuma alışkanlığı olanlar bile artık internet üzerinden bunu halledip kitabını okuyor. Tabi bu ne kadar sağlıklı ve doğru bir seçim bu tartışılır.

İş için de bayağı kullanıyoruz ”teknoloji babayı”. Herkesin önünde artık bilgisayarlar, tabletler. Araştırmalarımızı anında yapıp işimizi görüyoruz. Nasıl olsa her şey bir tık ötemizde. Ofiste bir çok faydasını görebiliriz mesela. Ofis çalışanları sürekli irtibat halinde olabiliyor. Aralarında paylaşılması gereken verileri ve dosyaları rahatlıkla birbirileriyle paylaşıyorlar.

browsing-15824_640

Artık o kadar tembelleşme geliyor ki bizlere o araştırma rutinimizi bile kaybediyoruz. E tabi bu sihirli araçlar bizi mest ediyor. Elde değil. Gidip kütüphaneler de oturmak o kitapların kokusu arasında okuyup not tutmak diye bir şey kalmadı diyebiliriz.

# Tıp alanın da teknolojinin gelişimi

x-ray-310166_1280

Bu alanda ki gelişim aslında en faydalı ve hayat kurtarıcı. Teknolojinin bu hızlı ilerleyişi yeni nesil hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesini sağlayabiliyor. Binlerce hastalık artık teknolojinin verdiği nimetlerle tedavi edilebiliyor.

Bir taraftan hayat kurtaran bu mucizevi bilgi topluluğu bir taraftan dediğimiz gibi insan hayatını tetikliyor.

# Eğitim de teknoloji

Eğitimin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu alanda ki gelişmeler, orada ki prosedürü kolaylaştıran ve iyileştiren şeyler hepimizi sevindirir. Çocukların hayatında artık olmazsa olmazdır teknoloji. Aslında derste işledikleri konuları oradan daha heyecanlı ve eğlenceli bir şekilde tabletler den ve laptoplar dan çok daha kolayca öğrenebiliyorlar.

Teknolojinin faydaları bayağı fazla ama zararlarını da görüyoruz ne yazık ki. Ve üstüne bunların hepsi bizim bilerek ve isteyerek yaptığımız hatalardan.

#rasimdedi Teknolojiden faydalanmasını bilmek lazım. Kendiniz olup hayatınızı renklendirin bu cihazlarla ama asla ve asla bağımlısı olmamaya çalışın. Arada ki o ince çizgiye tutturabilen gerçekten yararlanabilir.


Teknolojinin insana faydaları nelerdir?” üzerine bir yorum

Yorum bırakın